Monumenten in departement Indre

Kaart met monumenten in departement Indre.

 

Volg de route de Jacques Coeur.

 

Monumenten in de Chèr

Monumenten in de Allier

Monumenten in de Creuse

Abdijen in de Indre

Abdijen in de Chèr

Kerken in de Indre

kastelen ed in de Haute Vienne

kastelen ed in de Auvergne

route des Ducs de Bourgogne

 

In de Berry zijn nog veel, zeer goed bewaarde Romaans kerken en abdijen.

Aan het begin van de tiende en de elfde eeuw kende de Romaanse kunst haar bloeitijd in het midden van Frankrijk zoals dat nergens het geval was.

Het land is in oproer, de kruistochten komen eraan. De reliekenverering is op zijn hoogtepunt. De pelgrims doorkruisen Europa van noord naar zuid en nemen hun ideeën mee. De in het midden van Frankrijk opgerichte bouwwerken zijn daardoor talrijk en behoren tot de allermooisten. De eenvoud en harmonie die ze uitstralen dwingen bewondering af en getuigen van het talent van de bouwmeesters. De lijnen zijn overal puur en de proporties 'goddelijk'.

Een bijzondere Romaanse kerk is die in Saint-Menoux in het noorden van de Allier. Dit godshuis, gewijd aan Menulphus, de Bretonse bisschop die hier in de zevende eeuw kwam te overlijden, is één van de zeldzame kerken met een voorportaal van voor het jaar duizend.
In het kerkje van Nohant Vicq zijn de originele fresco´s te bewonderen en de basiliek van Neuvy St Supulcre is fraai gerestaureerd.

Ook in de Cher zijn volop Romaanse kerken. Binnen dit netwerk van parochiekerken vestigden zich in de 12e eeuw een aantal nieuwkomers. Cisterciënzer monniken, discipelen van Sint Bernardus van Clairvaux, stichtten vijf abdijen in de Haut-Berry. Twee daarvan bevinden zich in uitzonderlijk goede staat, namelijk de abdij van Noirlac en die van Fontmorigny, beiden toegankelijk voor publiek.

lijst met kerken in de Indre
église de Lourdoueix St Michel